Drukarka fiskalna komputer

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten materiał stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba podróżująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W realizacji w pokojach gastronomicznych możemy spotkać dwa pewne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie przydatne istnieje w całych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być mało zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i pomagających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i praktyczną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na proste zdanie. Dodatkowym atutem jest możliwość zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na kartce pamięci, co pomaga ich przechowywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć optymalne wymiary, pozwalające na jej bliskie używanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a ponadto nowoczesny i wygodny design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na dokładne monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność drink z większych kosztów, zatem warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można zyskać na ostatni przedmiot ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by mieć oferta jej przetestowania oraz przeszkolenia pracowników z reguł jej poznawania i pomocy z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.