Hurtownia miesa poznan

Na obszarze Polski jest ogromna ilość hurtowni mięsa zabierających się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego produktu w którekolwiek miejsce kraju. Mięso to różnymi słowy dobre do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa określa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w charakterach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w tłu naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką gamę produktów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten całkiem nie jest zjednoczony z kolorem, tylko łączy się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Mięso jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w prostej diecie, które jest bardzo lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.