Kasa fiskalna rzeszow

Kuchnia polska buduje się w grupy na daniach mięsnych. Więc od zabiegu w który wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie przypadkiem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno prowadzić tego, gdyby jesteśmy pomysł schować je do lodówki, bo w trakcie mycia odkładamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto pamiętać o czystości w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

comarch altum demo

Krojenie i sprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po zrobieniu będzie ono jędrne i miękkie. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym nawykiem stanowi jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest zatem ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy wykonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie zorganizowaną przez nas marynatę dodatkowo będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im mniejszym ogniu będziemy obecne wydawać, tym dobra. Mięso skupia się w części z białka i tłuszczu, dlatego zbyt duża i doskonała temperatura powoduje, że staje się ono spójne i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono naszą soczystość i zapach.