Lokal gastronomiczny sanepid

Każdy lokal gastronomiczny prędzej lub później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla znaczniejszej liczbie ludzi. Przy czym porcje winnym być możliwe takie też i zrobione w jak najkrótszym okresie by uniknąć strat smaku wynikających z dużego przechowywania.

http://erp.polkas.pl/sage-symfonia-forte-nowosci-w-ofercie/Nowości w ofercie firmy Sage, producenta programu Symfonia. | Systemy ERP | POLKAS

Na wesele nowa technologia rozwiązała tenże temat oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso dodają jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają oraz na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przemieszcza się na zwiększenie poziomu higieny w tłu rzeczy. Na rynku wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, dzielące się przede każdym napędem, mocą produkcyjną i dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwłaszcza z użytych materiałów, producenta i zastosowanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to proste urządzenie przeznaczone przede wszystkim do celu domowego i lekkiej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Wielką zaletą tego pokroju akcesoriów jest nieduża ilość zajmowanego miejsca, a z względu dość wielkiej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą ujawniać się nieopłacalne dla własnych użytkowników. Wadą jest dobrze mniejsza moc przerobowa w porównaniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to instytucja dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami obracane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli pracownika do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem ujawnia się być metodę operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten wariant urządzenia ma mało wiele mieszkania niż ręczny odpowiednik i wysoka stawka (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest oczywistą przeszkodą do stosowania jej w warunkach domowych.