Maszyna do miesa kuter

Wilk do ciała więc nic dziwnego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wysoce szersza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na zbycie pozwoli na dobór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki temu termin na wykonanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) i nie wymaga wysokiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można szybko zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze pewni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała jakość wykonania stanowi o dużej siły maszyny. Jak wszystkie dania wykorzystywane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia daje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od gatunku mięsa odnosi się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w pozostałe akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To ciekawe urządzenie, tanie w dostępnych cenach, brane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę gdy w konkretnych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a drugich ulepszaczy.