Opakowania prozniowe

Z dalekich powodów kupujemy więcej dania niż stanowimy w stanie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, jednym ze środków na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwoli na wydłużenie terminu przydatności do spożycia od trzech do pięciu razy, skoro tak zapakowana żywność nie ma kontaktu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest ważnym powodem psucia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie artykuły spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na sposób pakowania, ważna je rozdzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są dane do pakowania dużych partii żywności. Wykorzystują je producentowi żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często produkt jest pakowany na żądanie klienta. Gra tymże faktycznie zapakowana żywność wygląda estetycznie, a właściwie wyeksponowana i oświetlona, przyciąga do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, robi się w środku maszyny. Proces liczy na wprowadzeniu produktu wraz z prawym opakowaniem do hermetycznie zamykanej komory, w jakiej daje się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora rozpoczyna się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, ale przy pakowaniu niewielkich produktów, polecane jest zachowanie wkładek komorowych, co dodatkowo przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe kierowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego zaopatrzenia jest delikatny, można szybko zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek łatwo się zwraca, ponieważ dzięki pakowaniu w twórz próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, i nawet bardzo. Proces pakowania stanowi mocno niski. Prowadzi na zewnątrz urządzenia, oraz do zabiegu, w charakteru wykonania zgrzewu, jest wydawany tylko brzeg folii.