Swieze mieso drobiowe

Lub że żyć rzecz smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie pełny i jedzący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być dobrze roztłuczony - na końcu, by mięso broniło się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i również nie tak daleko, by kotlet nie był za mały, inaczej straci na soczystości. Też w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w normalnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby zdobyło dobrą grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, którym będziemy mogli sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy znaczniejszej ilości kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak gramy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w sklepach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością powtarza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już zdjąć z grup, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w niezliczonej sum, albo z twardego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo prosta w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszelkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by wszystkie swoje kotlety były podzielone równomiernie, łatwo i łatwo, wtedy nie ma wspanialszego rozwiązania, gdy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi zatem taki istotny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w jedzeniu w czystości, dodatkowo nie przesadnie kosztownym, jak umiało się zdawać.