Wyposazenie sklepow forum

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty oraz dodatki są obowiązujące w sklepie z owocami mięsnymi?

 

Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich magazynuje się i daje produkty mięsne do sprzedaży. Jest sporo sposobów chłodni, które sprawdzą się w handlu: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Też jest z narzędziami mrożącymi, w których koncentruje się mięso – wśród nich dokłada się witryny, zamrażarki, wyspy bądź same szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, zwłaszcza w krótszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie tylko w składzie, lecz jednocześnie w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Montuje się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Potrzebna istnieje jeszcze lada ekspediencka, na jakiej kroi się i pakuje towar. W prawdziwszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest bycie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, dostarczającego do składowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w magazynie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna być wystarczająco szybki i dostępny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, jak również klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do porcjowania mięsa z kością. Również jest z nożami do cięcia mięsa, i nie warto na nich oszczędzać. Z zmian dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej lub stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest urządzenie się w wilka do ciała, będącego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Przecież nie istnieje toż poważny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna istnieje ponad kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Pomocne jest również zainstalowanie klimatyzacji, która wskazana jest w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Ważne jest też oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na wystawy.